Vrani dodjeljena sredstva iz fonda Ruralnog razvoja

Naše poduzeće Vrana d.o.o. dobilo je odluku o dodjeli sredstava iz fonda Ruralnog razvoja za podmjeru 4.1 „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ – provedba tipa operacije 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. Udio sredstava financijske potpore Europske unije u odobrenim sredstvima iznosi 85% a Republike Hrvatske 15%.

Odobrena sredstva se odnose na izgradnju i opremanje „Kompostane za stajnjak“ te ulaganje u popratnu mehanizaciju za potrebe kompostane i apliciranja komposta na poljoprivredne površine.

Kompostiranje gnoja je novo tehnološko rješenje koje na prirodan način aerobnim mješanjem prerađuje stajski gnoj u kompost, u ovom procesu se uništavaju svi korovi i  patogeni organizmi te se dobije gnojivo koje se može koristiti kao organsko

Rezultati ove mjere:

Ovakav sustav upravljanja stajskim gnojivom omogućit će maksimalno poštovanje svih zakonskih i tehničko-tehnoloških normi u pogledu sigurnog i efikasnog zbrinjavanja gnojiva. Također takvim pristupom pozitivno će se utjecati na podizanje kvalitete poljoprivrednih površina s obzirom na to da je stajsko gnojivo izuzetno bitno za procese humifikacije u tlima.