59. Svjetsko natjecanje u oranju

Svjetsko prvenstvo u oranju je jedinstvena poljoprivredna manifestacija u svijetu u kojoj poljoprivrednici mogu kroz natjecanje prikazati sve vještine kojima se služe i u svakodnevnom bavljenju poljoprivredom. Kao takav događaj ono predstavlja vodeći poljoprivredni događaj u zemlji organizatora, a kod nekih je to i glavna gospodarska manifestacija (Republika Irska) s obzirom na tradiciju oranja i organizaciju poljoprivrednih sajmova kao popratnih događanja u okviru svjetskih prvenstava u oranju.
Povijest organizacije ove prestižne manifestacije traje neprekidno od daleke 1953. godine kada je održano 1. Svjetsko natjecanje u Kanadi i svake godine se održava u drugoj zemlji od ukupno 33 zemlje članice WPO-a. Domaćini svjetskih prvenstava su odobreni od strane WPO-a do daleke 2027. godine. RH se uključila 2005. godine na prvenstvu u Češkoj i domaćinstvo za 2012. godinu je izboreno već 2007. godine.

2009. godine je otvoren javni natječaj za odabir domaćina 59. Svjetskog prvenstva u oranju u RH. Na natječaj su se javili samo Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Biograd na Moru. Grad Biograd na Moru je u potpunosti ispunio kriterije natječaja te su tako Vranine poljoprivredne površine odabrane za lokaciju održavanja 59. Svjetskog natjecanja u oranju.

59. svjetski dan orača

Statua 59. svjetskog dana orača sa popisom zemalja sudionika, ispred sjedišta Vrane d.o.o

Iz godine u godinu hrvatski orači napreduju u plasmanu, a najbolji rezultat ostvaren je 2011. godine u Švedskoj kada je mladi poljoprivrednik (29 godina) iz Lobora, Krapinsko-zagorska županija, Tomislav Kuharić osvojio 19. mjesto.
Posljednjih 10-tak godina najviše pobjeda ostvarili su orači Austrije, Sjeverne Irske, Škotske i Engleske, a osim njih dugogodišnju uspješnu tradiciju natjecateljskog oranja posjeduju i Republika Irska, Francuska, Švicarska i Danska.

59. Svjetsko natjecanje u oranju, koje se održalo u rujnu 2012. godine na Vraninim poljoprivrednim površinama, bilo je glavna poljoprivredna manifestacija te godine kako za RH, tako i za zemlje u regiji, a organizacija sajma poljoprivrednih proizvoda, opreme i mehanizacije predstavljao je jedan od vodećih specijaliziranih sajmova 2012. godine u RH. Dvije su osnovne discipline natjecanja – kategorija plugova ravnjaka i kategorija plugova premetnjaka. Razlika je u veličini parcela, kod ravnjaka natjecateljske parcele su veličine 20×100 metara (pravokutnik), a kod premetnjaka 16/24×100 metara (romb).
Ukupno se ocjenjivalo 13 elemenata u svakoj od kategorija u dva dana natjecanja (strništa i trava). Boje Hrvatske branili su Marijo Spudić (plug ravnjak) i Tomislav Kuharić (plug premetnjak).
Sudjelovao je 61 orač iz 31 zemlje svijeta, što je rekordan broj zemalja sudionika. Natjecanje je otvorio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je istaknuo kako danas nema ni jedne zemlje, ili ih je vrlo malo, koja proizvodnju hrane ne smatra svojom strateškom granom. Poljoprivreda je i u Hrvatskoj strateška grana i partner drugoj strateškog grani, turizmu, kazao je Josipović koji se nada kako će sudionici natjecanja vidjeti i tu drugu stranu Hrvatske i uživati u gostoprimstvu hrvatskih građana. “Ovo je jedno brendiranje Hrvatske kao uspješne zemlje koja povezuje poljoprivredu i turizam, naše dvije strateške grane”, kazao je Josipović i u izjavi novinarima.
Natjecanje se održavalo u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.