Energetska i nutritivna vrijednost
1 porcija rajčica ili 180 g (1 rajčica srednje veličine) sadrži samo 38 kcal, a čak 4,6 mg likopena. Preporučena dnevna količina likopena se kreće od 5-10 mg.
Zdravlje i ljekovitost
Rajčica sadrži jedinstveni nutritivni profil sa bogatstvom različitih antioksidansa. Najznačajniji antioksidans iz skupine karotenoida u rajčici je likopen koji igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja pomaže obrambenom sustavu i normalnom radu srca te ima dokazano antikancerogeno djelovanje.
Istraživanja su pokazala da se likopen apsorbira puno brže iz proizvoda dobivenih termičkom obradom rajčice.
Zahvaljujući likopenu, rajčice imaju lijepu crvenu boju. Osim likopena sadrže još nekoliko vrsta karotenoida koji pridonose očuvanju zdravlja. Izvanredan su izvor vitamina C i A (u obliku karotenoida) te kalija. Ranija istraživanja su blagotvorna svojstva rajčice pripisivala samo sadržaju likopena i antioksidativnim svojstvima, no novije znanstvene studije ukazuju na blagotvornost i ostalih biološki vrijednih tvari koji zajedno sudjeluju u procesima s učinkom antitrombotičkog i protuupalnog djelovanja u organizmu.
Zahvaljujući bogatstvu značajnih hranjivih tvari te vrlo niskoj energetskoj vrijednosti, uvrstite rajčicu u svakodnevnu prehranu kako bi pomogli svom tijelu u očuvanju zdravlja.