Energetska i nutritivna vrijednost
Vrijedno je spomenuti da jedna šalica (cca 150 g) borovnica sadrži samo 84 kcal, te predstavlja jako dobar izvor vitamina C 19,5 mg (25% preporučene dnevne količine) i dobar izvor vlakana 4 g (16% preporučene dnevne količine).
Zdravlje i ljekovitost
Borovnice se svrstavaju u skupinu namirnica s najjačom antioksidativnom aktivnošću. Sadrže cijeli niz različitih antioksidansa među kojima su najsnažniji iz grupe flavonoida antocijanini koji borovnicama daju plavo-crvenu boju. Zbog visokog sadržaja hranjivih tvari poput vitamina, minerala, fitonutrijenata i drugih važnih spojeva pružaju nam snažnu antioksidativnu zaštitu od staničnih oštećenja; smanjuju rizik od nastanka različitih bolesti, štite kardiovaskularni sustav, pomažu u regulaciji krvnog tlaka te jačaju imunološki sustav. Poznato je da štite mozak od oksidativnog stresa te poboljšavaju pamćenje i smanjuju rizik od nastanka demencije.
Preporuka je da ih svakodnevno jedemo kako bi svom tijelu osigurali zaštitu i zdravlje.
Visoka hranjiva vrijednost, odličan okus te niska energetska vrijednost borovnicu čini idealnom namirnicom zdravog načina prehrane. Borovnice imaju niski glikemijski indeks zbog čega su pogodne za dijabetičare.