Energetska i nutritivna vrijednost
Visoka hranjiva vrijednost, osvježavajući okus te niska energetska vrijednost (1 serviranje 90 g grožđa sadrži samo 62 kcal) grožđe opravdano čini kraljem voća i idealnom namirnicom zdravog načina prehrane.
Zdravlje i ljekovitost
Mnoge kulture smatraju grožđe “kraljem voća”. Ti bobičasti plodovi vinove loze riznica su mnogobrojnih zdravstveno korisnih fitonutrijenata kao što su antioksidansi, vitamini i minerali. Grožđe obiluje vitaminima; A, B6, C i folnom kiselinom te mineralima od kojih su najznačajniji mangan i kalij. Boja bobica potječe od polifenolnih pigmenata koji posjeduju visoki antioksidacijski potencijal i jačaju prirodnu otpornost organizma. Crvene ili ljubičaste bobice bogate su antocijaninima dok bijelo-zelene bobice sadrže više tanina i katehina.
Ovi antioksidativni spojevi su najviše koncentrirani u koži i sjemenkama. Antioksidativni polifenoli (katehini, epikatehini, antocijanini) osim dokazanog antikarcinogenog djelovanja, snažno štite naš kardiovaskularni i neurološki sustav. Studija američkog sveučilišta donosi zanimljive i ohrabrujuće rezultate – redovita konzumacija grožđa potencijalni je borac protiv starenja živčanog sustava i propadanja mentalnih funkcija vezanih za visoku životnu dob.
Crveno grožđe sadrži bioflavonoid kvercetin – snažni antioksidans koji djeluje zajedno s vitaminom C tako da stimulira imunološki sustav za borbu protiv infekcija i različitih upala u našem organizmu. Isto tako poznato je da kombinacija kvercetina i vitamina C ublažava bolne sindrome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Grožđe je često jedan od glavnih sastojaka dijeta za uklanjanje suvišne vode iz tijela, pospješuje rad probavnog sustava i djeluje kao prirodni čistač otrovnih tvari iz organizma.